Izbor Urednika

Pravila za odabir nakita: kako odrediti postoji li puno karata u običnom dijamantu? 1 karat je koliko grama?

Anonim

Poput mode za odjeću ili obuću, sklonosti za određeni nakit također imaju svoje tendencije. Samo vječni klasici ne mijenjaju: izvrsni prstenovi, narukvice, privjesci i dijamantne naušnice i dalje fasciniraju svojom ljepotom. Svaka ljepota sanja o tome da postane vlasnik kamenja barem nekoliko karata. Jedan dijamant može doseći težinu od nekoliko desetaka karata, a da bi se shvatilo je li to puno ili malo, treba uzeti u obzir nekoliko čimbenika.

Što su dijamanti

Sami, dijamantni kamen se formira u posebnom prirodnom okruženju, gdje je sve potrebno za formiranje kristala. U osnovi, njihovo je rođenje vjerojatnije u planinama. Dijamanti velikih dimenzija su rijetkost, a među njima je mnogo manje kamenčića. Stoga je čak i kopija teška nekoliko karata vrlo skupa.

Dijamantski dijamant naziva se dijamant. Budući da prilikom brušenja svaki kamen postaje jedinstven, ali gubi nekoliko karata u težini, isti dijamant prije i poslije obrade košta stotine puta.

Kako se ocjenjuje kamenje?

Veliki i mali dijamanti ocjenjuju se prema različitim kriterijima. U prvom slučaju, boja i jasnoća su važni, u drugom - težina, a ne pojedinačne karakteristike kamena. Jedinicom težine ovih dragulja smatra se karat - 1 zrno prosa.

To je samo približna mjera, a na njezinu promjenu utječu najneobičniji čimbenici. Isto vaganje, provedeno na različitim razinama vlažnosti, dalo je odstupanje do 0, 13 grama. Širenjem geografije trgovine nakitom postalo je nužno dati ovoj jedinici mjere točno značenje.

Sistematizacija mjerenja

Godine 1877. francuski su trgovci predložili da se utvrdi službeni broj: 1 karat bi trebao biti 0, 205, a prijedlog nije bio podržan, ali nakon četvrt stoljeća, 1907. godine, na konferenciji u Parizu, ponovno je postavljeno pitanje sistematizacije jedinstvenih mjera i težina. Kasnije, 1930. godine, odobrena je konačna međunarodna mjera težine, koja omogućuje točno određivanje što je 1 karat. "Koliko grama kamen teži?" Kupci često pitaju upravitelje nakita. Danas je njegova mjera 0, 2 grama (tj. 1/5 dijela) ili 200 mg.

Osim toga, postoji još jedna mogućnost da se odredi koliko teži karat. 1 dijamant ove mase smatra se jednakim 3.086 troyan gran, koji se koristi za vaganje velikih dragog kamenja.

U profesionalnom okruženju, zlatari su odlučili drukčije odrediti masu kamenja. Možemo reći da je karat stotinjak točaka (jedinica se često koristi kao pokazatelj težine malih i srednjih kamenja).

Značajke vaganja različitih kamenja

Je li puno: 1 karat? Koliko grama standardni dijamant teži? Obično se njegova težina mjeri s najvećom točnošću do stotinki, a težina se određuje pomoću osjetljivih karatnih utega. Može se približno odrediti promjerom kamena. Vrlo veliki dijamanti koji teže više od 6 karata prodaju se samo na aukcijama, označavaju melange.

Malo kamenje, težine ne veće od 0, 25 karata, općenito je dostupno i nazivaju se gužva. Ako njihova težina ne prelazi 0, 01 karata, onda je to dijamantna granulacija, koja je također važna u nakitu. Skraćeni 1 karat označen je s 1 ct, takvu kraticu ne treba brkati s kraticom kt koja se koristi za označavanje čistoće zlata u Americi.

Kako izgleda kamen od 1 karata? Dijamant može imati promjer do 6 mm i visinu do 4 mm: ne izgleda previše impresivno. Sve ovisi o gustoći i uključenosti u njegovom sastavu. Kada je riječ o dijamantima, karati mogu puno reći o njihovoj veličini. Na primjer, dijamantski karati odgovaraju njegovoj veličini ako imaju okruglu fasetu s 57 faseta.

Kako odabrati pravi dijamant

Zlatari preporučaju primjenu pravila četiri "si" (engleski - C): karat - karat; jasnoća - čistoća; boja - boja i rez - rez. Glavni pokazatelj - težina, što je više, to je veći trošak. Kvalitetan dijamant ne smije imati boju, s idealnom bojom postaje nevidljiv u vodi. Odavde se pojavio izraz "čisti dijamant".

Dijamanti su po boji podijeljeni u klase. Prva klasa je također među ruskim kamenjem, iako češće pripadaju drugom ili trećem. Ako nemaju unutarnjih nedostataka, to znači da su "čisti". Slična klasifikacija omogućuje razlikovanje dijamanata koji nemaju pukotine vidljive golim okom ili ispod povećala. Rez je već element dekoracije. Općenito, okrugli kamenčići se nude na prodaju, iako se po želji može naručiti i drugi oblik.

Teško je razlikovati pravi dijamant od lažnog za običnog kupca, ali uvijek treba obratiti pozornost na oznaku s brojem lica. Cijena ovisi o tome. Na primjer, oznaka na naljepnici 1Kr 57–0.25 1 / 5A znači da je riječ o okruglom kamenu, jedan s 57 faseta, koji teži 0, 25 karata, boje 1 klase i čistoće 5A. Prsten s takvim kamenom koštat će oko 25.000 rubalja. Proizvodi s dijamantima do 0, 1 karata ne prelaze 7.500 rubalja po cijeni. Kamen od pola karata koštat će 150.000 rubalja, ali to nije vrlo skupi dijamant. Cijena 1 karata može premašiti pola milijuna rubalja.

arrow